Склад:
● яйкі (50 шт.),
● смятана (1 кг),
● мука (1 кг),
● цукар (1 кг),
● алей “Сялянскі”.
Гатаванне
Для прыгатавання банкухі неабходна 5 бярэмяў бярозавых дроў, з якіх трэба раскалоць на трэсачкі, пры спальванні якіх будзе непасрэдна пячыся банкуха.
Печ неабходна разаграваць з дапамогай дроў на працягу дзвюх гадзін.
У міску выкладваць масла пачаргова і расціраць з цукрам паўтары гадзіны. Узбіць жаўткі. Бялкі ўзбіць асобна. Злучыць і расцерці масла, цукар, муку, жаўткі з бялкамі.
Падрыхтаваць спецыяльны станок для выпечкі і змясціць яго ў печы.
“Верацяно” драўлянае з ліпы абкруціць паперай і замацаваць (абматаць ніткамі), абшмараваць паперай з-пад масла. Паўгадзіны неабходна гэта прыстасаванне разаграваць каля печы.
Удзельнічаць у працэсе выпечкі павінна не менш трох чалавек, таму што на працягу 3–4 гадзін адзін абавязкова круціць рукаятку ў печы з “верацяном”, другі сочыць за полымем у печы і падкладвае трэсачкі, трэці – палівае на “верацяно” цеста.
Калі цеста закончылася, выраб на “верацяне” неабходна астудзіць на працягу гадзіны, затым абрэзаць справа і злева і выцягнуць ніткі. Толькі у такім выпадку атрыманы кулінарны выраб “спаўзе” з “верацяна”.
Банкуху выкладваюць на ручнік у падушку з пер’я і круцяць да той пары, пакуль не астыне.
Гэты з душой прыгатаваны выраб не будзе чарсцвець на працягу месяца.
Гісторыя рэцэпту
У ваколіцах г. п. Поразава гэты выраб быў абавязковым атрыбутам стала на вяселле. Справай гонару для нявесты было, рыхтуючыся да такой важнай падзеі ў сваім жыцці, спячы банкуху.
Дзе пакаштаваць
Фальварак “У Рыся”
Козюк Яніна
+375 (29) 882-95-45
yanina.kozyuk@mail.ru
Гродзенская вобл., Свіслацкі р-н, в. Карэвічы, д. 166
Каментары