30 верасня ў аг.Колодищи адбыўся фэст сельскага бiзнесу ў Беларусi "Тутэйшая гаспадарка”. Фэст сабраў каля 80 удзельнікаў - бізнесменаў, членаў спажывецкіх кааператываў, рамеснікаў, школьныя бізнес-кампаніі, аграсядзібы і прадстаўнікоў сельскіх тэрыторый, якія толькі задумваюцца аб пачатку ўласнага бізнэсу.

 Сельскія прадпрымальнікі атрымалі магчымасць прадставіць свае унікальныя бізнес-мадэлі і прадукты, а таксама абмяняцца вопытам з калегамі.

 У рамках Фестывалю прайшлі тэматычныя дзелавыя сустрэчы і прэзентацыі па тэмах «Рэгіянальны вопыт работы сельскіх спажывецкіх кааператываў Беларусі» і «Лепшыя замежныя і беларускія практыкі ў сельскай гаспадарцы», працавала інтэрактыўная пляцоўка «Эка-майстэрні: інтэрактыўная пазнавальная пляцоўка для дарослых і дзяцей» і майстар-класы ад навучальных бізнес-кампаній сельскіх школ «Пляценне дэкаратыўнай агароджы з лазы, выраб нацыянальнай лялькі, абярэгаў і іншых сувеніраў»; сялянска-фермерская гаспадарка «Экофания» правяла майстар-клас «Мой бізнэс: трэнд на здаровае харчаванне:« ЭКА - Вожыка », а сялянска-фермерская гаспадарка« Мядовая каралева» растлумачыла як камбінуе ў сваёй бізнес-мадэлі традыцыі і сучаснасць ў рамках майстар- класа «Азбука спажывання прадуктаў з мёду і питных медов па старажытным рэцэптах».
Мерапрыемства адбылося ў партнёрстве з кансалтынгавай установай "Сацыяльныя тэхналогіі бізнесу” і інкубатарам малога прадпрымальніцтва ЗАТ “МАП ЗАТ” пры фінансаванні Еўрапейскага саюза European Union in Belarus і суфінансаванні Агенцтва ЗША па міжнародным развіцці USAID Belarus, а таксама ў рамках Тыдняў ўстойлівага развіцця - 2017 пры садзейнічанні праграмы падтрымкі Беларусі Федэральнага ўрада Германіі.

 

Другі фестываль традыцыйнай беларускай нацыянальнай кухні "Чарка- скварка на Суле", пройдзе 23 верасня 2017 года на тэрыторыі Парку Гісторыі Сула.

“Гісторыі нашай кухні” - так коратка можна пазначыць асноўную ідэю фестывалю. З глыбіні стагоддзяў да нашых дзён дайшлі шматлікія самабытныя стравы і напоі, але большасць з нас, на жаль, зможа назваць толькі дранікі і мачанку.

У рамках фестывалю "Чарка- Шкварка на Суле", можна будзе пакаштаваць традыцыйныя беларускія стравы, прыгатаваныя па арыгінальных старадаўніх рэцэптах!

На тэрыторыі фэсту будуць дзейнічаць два вялікіх тэматычных фудкорта:

“Шляхецкі пір” - зона шляхецкай, арыстакратычнай кухні і напояў;

“Сялянскі падворак” - народная літвінская кухня і напоі.

Падчас правядзення фестывалю ежы, на пляцоўках парку гісторыі “Сула” можна будзе не толькі паспрабаваць гістарычныя стравы, але і паўдзельнічаць у кулінарных майстар-класах, адбудуцца разнастайныя дэгустацыі.

Акрамя гэтага, на канцэртнай пляцоўцы, якая размесціцца сярод камянёў старажытнага кромлехі, на працягу ўсяго фестывалю будуць праходзіць выступленне музыкантаў, выканаўцаў сярэднявечнай музыкі, адбудуцца майстар-класы па старадаўніх шляхецкіх танцах, будзе працаваць рынак рамеснікаў-майстроў і розныя інтэрактыўныя кропкі.

У рамках фестывалю адбудзецца блок ваенна-гістарычнай рэканструкцыі XVII-XVIII ст., з удзелам клубаў гістарычнай рэканструкцыі дадзенага перыяду. У рамках гэтага блока пройдуць вайсковыя манеўры, паказальныя выступленні шляхты, шабельная баі.

13:00 - 18:30 Канцэртная праграма, майстар-класы па танцах, старадаўнія гульні, выступленне вулічных тэатраў, прыдворных артыстаў.

Падрабязней можно пачытаць тут.

Матэрыялы належаць сайту https://afisha.relax.by

З 5 па 7 красавіка адразу 9 мінскіх кафэ і рэстаранаў прапануюць раннім наведвальнікам фестывальнае меню сняданкаў. Замовіць любую страву: ад сырнікаў да яек пашот з ласосем - можна ўсяго за 5 рублёў. У меню кожнага рэстарана мінімум 4 сэта.Чакаюць на марафон з пятніцы па нядзелю, дзверы практычна ўсіх устаноў адкрыты з 8.00. Па традыцыі меню сняданкаў падаюць толькі да 12.00.

Меню і адрасы устаноў

Feelini (вул. Інтэрнацыянальная, 46)

  • Амлет з мікс-салатай, крутонами і сметанковым маслам
  • Круасан з вяндлінай і сырам
  • хатнія сырнікі
  • Варэнікі з тварагом

«Вершы, кава, пацалункі» (пр. Незалежнасці, 19)

  • Круасан з вяндлінай і сырам + амерыкана 250 мл
  • Круасан з бананам і сліўкамі + кава амерыкана
  • Аўсяная каша з садавінай і арэхамі + капучына
  • Эклер (ваніль, шакалад, клубніцы - на выбар) + капучына 250 мл

«Грунвальд» (вул. К. Маркса, 19)

  • Круасан са сметанковым сырам і ягадамі
  • Малочная каша (рысавая, аўсяная, манная - на выбар) з даданнем (разынкі, карыца, чарнасліў, джэм, мёд - на выбар)
  • Сырнікі
  • Фруктовы салата

Union Coffee (вул. Янкі Купалы, 17; вул. Бабруйская 6)

  • Амлет з сырам маасдам
  • Каша грачаная з беконам, грыбамі і лукам
  • Панкейки з ёгуртнай-чарнічных соусам
  • Тварог з ягадамі і бананам

«Авіньён» (вул. Інтэрнацыянальная, 28)

  • Французская грэнкі з сухафруктамі і арэхамі ў мёду
  • Яйка пашот з ласосем
  • Яйка пашот з беконам і грыбамі
  • Тварожная запяканка са смятанай і клубнічны джэмам

«Аліўе» (вул. Інтэрнацыянальная, 27)

  • Гультаяватыя варэнікі з тварагу са смятанай і вішнёвым варэннем
  • Тост "Крок Мадам»
  • Яечня-яечні з сёмгай хатняга посола з падліўкай таўкачом
  • Яйкі Бенедыкт з беконам, шпінатам пад соусам холландейз

CoffeeBerry (вул. Зыбіцкая, 6; вул. Інтэрнацыянальная, 5)

  • Гранола з клубнічнае-бананавай смузи
  • Амлет з храбусткімі тостамі
  • Сэндвіч з курыцай, свежым памідорам, салатай і сырам
  • Аўсяная каша з сушанымі памідорамі і соусам Пестаў

Cafe Netto (вул. Чырвоная, 13)

  • Вафлі «Венскія» з марозівам
  • Скрэмбл з грэнкамі
  • Сырнікі запечаныя
  • Сэндвіч з курыным філе

І толькі ў пятніцу: Paul (вул. Інтэрнацыянальная, 21)

  • Сырнікі ванільныя з ягадамі
  • Мацаваць з вяндлінай і яйкам
  • Мацаваць з курыцай і грыбамі і падліўкай «Бешамель»
  • Круасан са скрэмблом, вяндлінай і сырам.

Да кожнага з страў у дадатак належыць ёгурт.

Удзельнікі Гульняў-2019 змогуць наведваць сталовую з нацыянальнай кухняй.

Беларускі бок імкнецца прыняць усе магчымыя меры, каб харчаванне на ІІ Еўрапейскіх гульнях было на годным узроўні, пра гэта расказала начальнік упраўлення па арганізацыі харчавання фонду «Дырэкцыя ІІ Еўрапейскіх гульняў 2019 года» Юлія КРАЎЧАНКА.

Арганізацыя харчавання для ўдзельнікаў Гульняў пачнецца з 15 чэрвеня і будзе працягвацца да 3 ліпеня. Прымаючы бок павінен забяспечыць харчаваннем 4 тысячы спартсменаў і 2 тысячы афіцыйных прадстаўнікоў камандаў у рэжыме нон-стоп, гэта значыць штодня кругласутачна арганізоўваць харчаванне ў фармаце шведскага стала непасрэдна ў Вёсцы спартсменаў і ў месцах правядзення спаборніцтваў.

У асноўнай сталовай для ўдзельнікаў Гульняў будзе прадстаўлена азіяцкая, еўрапейская кухні, грыль-меню і лінія піцы і пасты. Абавязковым патрабаваннем з боку НАКаў краін-удзельніц з'яўляецца канфесійнае харчаванне (халяль і кашэр), а таксама вегетарыянскія і дыетычныя стравы. Калі казаць больш дэталёва, то фактычна ў дзень на выбар будуць прапаноўвацца парадку 250—270 страў, а ратацыя меню будзе сямідзённай.

У Вёсцы спартсменаў таксама размесціцца сталовая з меню нацыянальнай кухні на 130 пасадачных месцаў, яна будзе працаваць штодня з 12.00 да 23.00. Спартсмены змогуць наведваць яе па жаданні без якіх-небудзь абмежаванняў. Юлія Краўчанка расказала, што, акрамя традыцыйных дранікаў, мачанкі, бабкі, там будуць падаваць нават спецыфічныя стравы. Напрыклад, бургер-дранікі з селядцом ці бургер-дранікі з курыцай. Акрамя таго, сталовая будзе аформлена ў нацыянальным стылі, а многія яе работнікі будуць насіць нацыянальныя касцюмы.

Па матэрыялах газеты «Звязда»

 

Экскурсійна-турыстычны комплекс “Аптэкарскі сад” запрашае гасцей на фэстывааль, прысвечаны гарбаце “Дзіўныя травы”! Фестываль пройдзе 30 верасня (субота) з 14.00 да 18.00.

У праграме: бясплатныя экскурсіі, сакрэты бабулі "Траўніцы" і забаўляльна праграма - мора уражанняў гарантавана!

Пры сабе мець выдатны настрой!

Уваход вольны.

Падрабязней пра фестываль можна прачытаць тут