Усе матэрыялы ўзяты з сайта з дазволу арганізатараў гастранамічнага праекта "Баржомі" 

Куды едзем: Валожынскі раён, веска Белакарэц, вул. Падлесная, Налібоцкая пушча
Дзе: сядзіба "Налібоцкая Васількі"
Звязацца: +375 44 7715979, Васіль Уладзіміравіч Шакун


Што вам трэба ў першую чаргу - знайсці знакамітага падлоўчага і патомнага захавальніка лесу - Шакуна Васіля Уладзіміравіча. Ён проста скарбніца самых неверагодных гісторый пра пушчу, яе насельнікаў і часы, калі ў Налібокі прыязджалі каралі. Калі застанешся нанач, можаш заспець лася, казулю, аленя, кабана, рысь жыўём - у гэты час яны выходзяць з лесу і гуляюць па тэрыторыі сядзібы. Спадабаешся Шакуну - уладкуе табе ралі па сваіх уладаннях і пачастуе рэдкімі стравамі з дзічыны, накшталт шурпа з марала. Калі табе такая кухня па душы, то праз Васіля Уладзіміравіча можна знайсці паляўнічых, у якіх ёсць сезоннае мяса. І паспрабаваць згатаваць самому.
 

 

Куды едзем: Лагойскі раён, вёска Грамніцы


У Грамніцы ёсць кабылінае малако, якое, кажуць, бліжэй усяго да матчынага. Сцвярджаць не бярэмся, але паспрабаваць раім. З малака тут робяць кумыс. Бяры натуральныя напоі і прасі паказаць табе коней: Грамніцы - адзінае месца ў Беларусі, дзе можна ўбачыць такі вялікі (360 скакуноў) табун у натуральных умовах. Ўсе мясцовыя коні пародзістыя, з радаводу да 5 пакалення. І не ідуць на забой - іх выкарыстоўваюць толькі для малочнай вытворчасці
.

Куды едзем: Дзяржынскі раён, Путчынскі с / с, вёска Наквасы

Дзе: ферма "Васілёк"

Тут знаходзіцца велізарная, адна з самых вялікіх у Еўропе плантацый хрэна, 240 гектараў. Каб было больш зразумела: гэта каля 60 тысяч стандартных дачных пляцовак у чатыры соткі. І калі нехта ў Беларусі ведае, што такое сапраўдны хрэн, - ты прыехаў па адрасе.
Другі скарб фермы - асетр. Гаспадар угоддзяў - чалавек даволі негаманлівы, але калі ты здолееш размясціць яго да сябе, можа паказаць адмысловыя басейны, дзе па ўнікальнай тэхналогіі разводзяць каралеўскую рыбу. Ва ўладаннях фермера - два возера, куды можна прыязджаць рыбачыць. І загоны з аленямі і індыкамі. Калі клев не задаўся, жывога ці вэнджанага асятра смела бяры ў фірмовай краме «Васілька» у Дзяржынску (вул. Камуністычная, 15).

 

Куды едзем: Дзяржынскі раён, хутар Лізавецін
Дзе: фермерская гаспадарка "ДАК"


Вельмі шмат коз. Гаспадар фермы Зміцер на працягу 10 гадоў чысціў зямлю і сёння яго ўгоддзі маюць міжнародны сертыфікат якасці - для Беларусі выпадак даволі рэдкі. На ферме вырабляюць натуральнае малако, сыры, тварог і ёгурты. Ёсць нават такі дэлікатэс, як рыкота з казінага малака. Усю прадукцыю можна купіць або асабіста, або ў крамцы ў Дзяржынску. А саміх коз - паціскаць, пагладзіць, а калі асоба трапіцца куслівая - пабегаць.

Куды едзем: пасёлак Самахвалавічы, вул. Кавалёва, будынак 2
Дзе: Інстытут пладаводства Акадэміі навук

Тут можна бясплатна паспрабаваць і танна купіць самыя лепшыя гатункі ягад і садавіны, якія выводзяць беларускія навукоўцы. Чарэшня, яблыкі, вішня, сліва, вінаград, арэхі. Тутэйшыя сады настолькі крутыя, што прызнаны аб'ектам культурнай спадчыны. Хвілінка гонару: больш за 40 айчынных гатункаў паспяхова канкуруюць з аналагічнымі заморскімі.
Яшчэ адзін бонус: кожны ахвочы можа прыехаць у Інстытут і самастойна - выдадуць лесвіцу і вядро, каб сабраць сабе ягад ды садавіны. Пры гэтым кошт за кілаграм выйдзе ў разы ніжэй мінскай. А калі знойдзеш навуковага сакратара Інстытута Марыну Шалкевіч, то экскурсіі і апавяданняў пра дасягненні навукі табе не абмінуць.