Усе матэрыялы ўзяты з сайта з дазволу арганізатараў гастранамічнага праекта "Баржомі"

 

Куды едзем: Дрыбінскі раён, вёска Пакуцце

Дзе: "Сядзiба Шапавалы"
Звязацца: +375 29 2422375, Лідзія Анатольеўна


Гаспадары сядзібы – патомныя шапавалы. Рамёствамі і пчалярствам тут займаюцца кучу гадоў. У хаце гаспадыні ёсць сямейны музей Шапавальства з сапраўдным валюшным апаратам. А на вуліцы - сапраўдны пчальнік на 70 пчаліных сем'яў. Каб абыйсці ўсе хаткі, прыйдзецца папацець - яны размешчаны далёка адзін ад аднаго, каб мёд атрымаўся розным на густ (лясны, лугавы). Для насычанасці гатункаў гаспадары высаджваюць для пчол спецыяльныя духмяныя травы. А каб старадаўнія сакрэты рамяства ніхто не разгадаў, тут часам, па-даўніне, выкарыстоўваюць «катрушнiцкi лемезень» - асаблівы сакрэтная шаповальская мова.
Акрамя мёду тут можна купіць праполіс. Калі будзеш катком і адчуеш добразычлівасць гаспадароў сядзібы, паспрабуй выпрасіць у іх пчалінае маткавае малачко. Яно не ідзе на продаж, але, кажуць, да жаху карыснае. На густ з кіслінкай. Думаем, у мясцовага мёду ёсці шанец стаць сапраўдным беларускім брэндам!

Куды едзем: г. Слаўгарад, вул. Чапаева, 15
Дзе: Цэнтральны рынак, Сырная крама
Звязацца: +375 29 1065089, Таццяна

Калі любіш натуральны сыр, адпраўляйся ў прызнаную сталіцу беларускага сыраварства  - горад Слаўгарад. Мясцовыя фермеры аб'ядналіся тут у клуб «Сыравары», дзе разам збіраюць старадаўнія рэцэпты, вынаходзяць новыя. Сёння тут робяць у агульнай складанасці больш за 40 гатункаў. Ад цалкам традыцыйных накшталт сулугуні і адыгейскага да «салодкага вясковага» з мёдам, цукатамі і нават з какавы..
Сырная крама, якую мясцовыя ўжо ахрысцілі «сырным буцікам», сабрала ўвесь гэтае свята страўніка пад адным дахам. Калі папрасіць, акрамя сыру тут абавязкова пачастуюць байкамі пра знакамітых гасцях. Асабліва любяць расказваць, як прэзідэнт за смачны пачастунак падарыў майстрысе Галіне Таран казу са свайго падворка. І французы хвалілі. Тое ж.